Kuchnia Mistrzów: Wirtuozi kuchni

„Wirtuozi Kuchni” to nowa odsłona programu Kuchni Mistrzów Targów HORECA, podczas której swój kunszt pracy zaprezentują najlepsi szefowie kuchni i kucharze z Polski.

Dzień I 15. listopada 2017 (środa)

11:00 – 12:30

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Lin i Karp.Skarby Zatora w aranżacji Mistrzów: Jakuba Antoniszaka, Łukasza Grabowskiego , Sebastiana Schroma.

Prowadzenie: Marcin Polus – Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Organizator: Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

13:00 – 14:30

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Kulinarna podróż po nowoczesnej kuchni polskiej – Aleksander Baron, Solec 44

Zastosowanie kiszonek w gastronomii — zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Czyli jakim produktom można nadać drugie życie, kiedy jest już po sezonie i z czym je łączyć. Kiszonki w połączeniu z mięsem, na przykład z czym oprócz ogórków i grzybków można zrobić tatara. Tworzenie zakwasów i octów, co można w nie wsadzić, z czego zrobić i jak później wykorzystać.
Kiszone dodatki w koktajlach i łączenie kiszonek z alkoholem.

Organizatorzy: Targi w Krakowie, Baron The Family

15:00 – 15:40

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Deser i kawa – związek idealny. Sensoryczny Mastercalss – Marcin Wójciak (Makiato) i Konrad Tota (Galeria Tortów Artystycznych) poprowadzą prezentację o łączeniu kawy i deserów połączoną z degustacją. Spróbować będzie można wykwintnych deserów na bazie kawy przygotowanych przez Konrada oraz dobranych do nich kaw zaparzonych przez Marcina.

Organizatorzy: Marcin Wójciak (Makiato) i Konrad Tota (Galeria Tortów Artystycznych)

16:00 – 17:00

Hala Dunaj

Koncert: „Mistrzowie Menu” – 25 lat HORECA

Orkiestra „WIENIAWA” – Pod batutą Jarosława Ignaszaka
W programie: Menu, for wind band, Carlosa Pellicera, w kulinarnej oprawie Szefów Kuchni Krakowskiej Szkoły Restauratorów: Michała Cienkiego (Młody Talent Gault&Millau) oraz Mistrza kucharza Pawła Wojtygi.
1. L’Apéritif
2. La spécialité du Chef
3. “American pie”, le grand finale

Organizator: Targi w Krakowie Sp. z o.o.

Udział: obowiązuje wcześniejsza rejestracja zgłoszeń, udział bezpłatny po rejestracji

Dzień II 16. listopada 2017 (czwartek)

11:00 – 12:30

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Dziczyzna w kuchni staropolskiej kontra nowoczesne trendy.

Janusz Pyra, Krzysztof Gawlik (3-5 dań)

tatar z sarny, nasturcja, chrzan, prosiak (chleb podkarpacki)

grillowany comber z sarny, dynia, kasza, kurki

pieczony schab z dzik, kaszanka, jabłko, seler, wanilia, czarna porzeczka

sarna, czerwona kapusta, baraty, pietruszka

comber z jelenia, palony ziemniak, burak, marchew, węgiel

 

Prowadzenie: Krzysztof Gawlik ekspert kulinarny RM Gastro
Organizator: RM Gastro

12:30 – 13:00

Scena Kuchni Mistrzów

SmartenPR zaprasza na panel dyskusyjny z udziałem utytułowanych Szefów Kuchni pt. „Rola Szefa Kuchni w promocji marki”.

Goście panelu: Jarosław Walczyk prezes Klubu Szefów Kuchni, Adam Chrząstowski, Łukasz Konik, Patryk Dziamski, Tomasz Purol – Ambasadorzy marek, opowiedzą o swoich doświadczeniach.

Wstęp w ramach rejestracji na Targi

Organizator: SmartenPR

13:00 – 14:30

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Wino składnikiem dań kuchni polskiej – warsztaty z Januszem Ficem.

Prowadzenie: Wojciech Giebuta redaktor magazynu „Czas Wina”.
Organizator: Grupa DOM WINA

15:00 – 16:30

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Renesans dziczyzny – nowoczesna odsłona historycznych produktów

Wojtek Harapkiewicz, Waldemar Hołówka (po 5 dań)

tatar z sarny, nasturcja, chrzan, proziak (chleb podkarpacki)

grillowany comber z sarny, dynia, kasza, kurki

pieczony schab z dzik, kaszanka, jabłko, seler, wanilia, czarna porzeczka

sarna, czerwona kapusta, baraty, pietruszka

comber z jelenia, palony ziemniak, burak, marchew, węgiel

gulasz z dzika, placek z prosa, makaron z marchewki z pomarańczami

Prowadzenie: Krzysztof Gawlik ekspert kulinarny RM Gastro
Organizator: RM Gastro

Dzień III 17. listopada 2017 (piątek)

10:30 – 12:00

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Lin i Karp. Skarby Zatora w aranżacji Mistrzów

Prowadzenie: Marcin Polus – Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Organizator: Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

12:30 – 14:00

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Renesans dziczyzny – nowoczesna odsłona historycznych produktów

Wojtek Harapkiewicz, Waldemar Hołówka

Prowadzenie: Krzysztof Gawlik ekspert kulinarny RM Gastro
Organizator: RM Gastro

14:30 – 15:30

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Deserowe inspiracje Mistrzów cukiernictwa

Prowadzenie: Marcin Polus – Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Organizator: Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników