Kuchnia Mistrzów / BAR b-q: Ameryka od Kuchni

„Gotuj w stylu amerykańskim” to nowa odsłona programu Kuchni Mistrzów Targów HORECA, podczas której swój kunszt pracy zaprezentują najlepsi szefowie kuchni i kucharze z Polski.

Dzień I, 7 listopada 2018 (środa)

10:20 – 11:30

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

„Ameryka od Kuchni” wariacje na temat kuchni amerykańskiej w wykonaniu drużyny „Polish BBQ Kings”

11:00 – 11:45

Hala Wisła, Salon BAR b-q

Bourbon – legendarny trunek Ameryki + techniki przygotowania koktajli na bazie Wild Turkey.

Prowadzenie:

Rafał Nawrot, Gruppo Campari Brand Ambassador Poland

Szymon Cieśla i Tomek Źródłowski – Mercy Brown

11:40 – 12:50

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Andrzej Bryk – Ambasador Wołowiny Amerykańskiej, Elkopol.

Temat: Ameryka od Kuchni  – “Wołowina USA – alternatywne elementy i kulinarne techniki ich przygotowania”.

  • Terres Major  – „Polędwica” Karkowa

Przygotuję mini steki z grilla będą podawane purée z purpurowych ziemniaków z pieczoną dynią i sosem Coca Cola BBQ

 

  • Hanging Tender Bucher steak –  Przeponowa

Przygotuję quesadillas z serem cheddar papryką, pomidorami, kolendrą, czerwoną szalotką i jalapeno

 

  • Rump Cap – Krzyżowa

Sous Vide z purée z topinamburu z sosem z czerwonego wina

 

  • Flank Steak – Łata wołowa

Sous Vide z purée ziemniaczanym i chrupiąca cebula, karmelizowaną marchewką i burakiem z sosem Cafe de Paris.

12:50 – 13:35

Hala Wisła, Salon BAR b-q

Bourbon – legendarny trunek Ameryki + techniki przygotowania koktajli na bazie Wild Turkey.

Prowadzenie:

Rafał Nawrot, Gruppo Campari Brand Ambassador Poland

Szymon Cieśla i Tomek Źródłowski – Mercy Brown

13:00 – 15:00

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Grill Skill - pokaz główny dnia.

„Ameryka od Kuchni” wariacje na temat Łososia i Mintaja amerykańskiego w wykonaniu drużyny „Polish BBQ Kings”

15:00 – 15:45

Hala Wisła, Salon BAR b-q

Bourbon – legendarny trunek Ameryki + techniki przygotowania koktajli na bazie Wild Turkey.

Prowadzenie:

Rafał Nawrot, Gruppo Campari Brand Ambassador Poland

Szymon Cieśla i Tomek Źródłowski – Mercy Brown

15:15 – 17:00

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

„Ameryka od Kuchni” wariacje na temat kuchni amerykańskiej w wykonaniu drużyny „Polish BBQ Kings”

Dzień II 8. listopada 2018 (czwartek)

10:30 – 11:30

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Krzysztof Gawlik Master Chef – Kuchnia amerykańska – nie tylko wołowina.

Dania do prezentacji:

Clam Chowder- zupa/krem z małży

Jambalaya- pieczona w formie ciasta, ale tez jako taka amerykanska paela

Łosoś glazurowany syropem klonowym

Pastramii i NY Sandwich

Organizator: RM Gastro

11:00 – 11:45

Hala Wisła, Salon BAR b-q

Bourbon – legendarny trunek Ameryki + techniki przygotowania koktajli.

12:00 – 15:00

Hala Wisła, Kuchni Mistrzów

BREADWAY - pokaz główny dnia.

Monika Walecka – Jedno ciasto wiele możliwości. Jak z ciasta na chleb wykombinować różne smaki dzięki nieskomplikowanym dodatkom.

Chleb w restauracji! Spotkanie z Martą Kubacką z krakowskiej mikropiekarni Pochlebstwo oraz Izbelą Derkowską z piekarni Charlotte

Monika Walecka to fotografka, piekarka, właścicielka mikro piekarni Cała W Mące, w której wypieka rzemieślnicze chleby na zakwasie z naciskiem na użycie mąk pełnoprzemiałowych z pradawnych gatunków zbóż. Swoje piekarskie doświadczenie zdobywała w San Francisco, gdzie sztuki wypieku chleba uczyła się od najlepszych amerykańskich piekarzy m.in w Tartin Bakery. Obecnie mieszka w Warszawie, gdzie pomiędzy pieczeniem chleba krzewi kulturę pieczenia chleba na zawkwasie w myśl idei „piec to móc”.

13:00 – 13:45

Hala Wisła, Salon BAR b-q

Bourbon – legendarny trunek Ameryki + techniki przygotowania koktajli.

15:00 – 15:45

Hala Wisła, Salon BAR b-q

Bourbon – legendarny trunek Ameryki + techniki przygotowania koktajli.

15:30 – 17:00

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

„Ameryka od Kuchni” wariacje na temat kuchni amerykańskiej w wykonaniu Krisa Jabłońskiego Boys Meat Girls.

Dzień III 9. listopada 2018 (piątek)

10:30 – 12:00

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

„Ameryka od Kuchni” wariacje na temat kuchni amerykańskiej w wykonaniu Jana Filipczyka ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz szkoły gastronomicznej ZSG Myślenice i ZSEG Tarnów.

Organizator: Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

12:15 – 13:45

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

Krzysztof Gawlik Master Chef – Kuchnia amerykańska – nie tylko wołowina wspólnie ze Szkołą Gastronomiczną nr. 2 w Krakowie.

Dania do prezentacji:

Clam Chowder- zupa/krem z małży

Jambalaya- pieczona w formie ciasta, ale tez jako taka amerykanska paela

Łosoś glazurowany syropem klonowym

Pastramii i NY Sandwich

Organizator: RM Gastro

14:30 – 15:30

Hala Wisła, Kuchnia Mistrzów

„Ameryka od Kuchni” wariacje na temat kuchni amerykańskiej w wykonaniu Tomasza Deczyńskiego ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Szkoły Gastronomicznej z Zatoru.

Organizator: Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.