Warsztaty i degustacje prowadzone przez największe polskie autorytety. Tematem przewodnim tegorocznej Akademii ENOEXPO są lokalne odmiany winorośli.

Data wydarzenia: 20 – 22 listopada 2019

Wydarzenie trwa!


Dzień I, 20 listopada 2019 (środa)

10:30 – 11:30

Sala Praga B

Historia szkła oraz do jakiego wina jaki kieliszek

Prowadzi: Tomasz Miszczak
Organizator: Tableart

Wstęp wolny 

 

10:30 – 12:00

Sala Budapeszt C

Tego jeszcze nie piłeś! Niesamowite odmiany z Hiszpanii

Hiszpania może poszczycić się uprawą aż 235 szczepów winogron, a 111 z nich to odmiany endemicznie hiszpańskie. Na degustacji zaprezentowany zostanie szeroki wachlarz win z Hiszpanii. Będą to wina z mało popularnych, rzadkich i endemicznie hiszpańskich odmian. Niektóre z prezentowanych win są już obecne na polskim rynku, część będzie pokazana w Polsce po raz pierwszy.

Prowadzi: Julio Cesar Sobrino,
Organizator: Ambasada Hiszpanii

Wstęp bezpłatny. Zapisy od 11 listopada pod adresem vinovarsovia@mcx.es

10:30 – 12:00

Sala Budapeszt AB

Piotr PietrasWina węgierskie – degustacja dla importerów prowadzona przez Master Sommeliera.

Konsulat Generalny Węgier zaprasza na degustację win z winnic CSÁNYI i GÖTZ.
Degustację poprowadzi Piotr Pietras Master Sommelier.
Degustacja przeznaczona jest dla importerów i ma charakter B2B.

Prowadzi: Piotr Pietras, MS
Organizator: Konsulat Generalny Węgier w Krakowie

 

Udział tylko dla importerów. Zapisy na pudo@targi.krakow.pl

11:00 – 12:00

Praga A

Kreatywność w obsłudze klienta kluczem do sukcesu restauracji – warsztaty kreatywne

Obsługa klienta to jeden z najważniejszych elementów prowadzenia restauracji. Jak pozytywnie zaskoczyć klienta, spełnić oczekiwania i sprawić by klient wrócił.  Warsztaty poprowadzi Monika Bielka-Vescovi jest dyrektorem Szkoły Sommelierów i prezesem honorowym stowarzyszenia Kobiety i Wino, wykładowcą akademickim przedmiotów winiarskich w Polsce, USA i na Ukrainie, dyplomowanym trenerem WSET oraz Ambasadorem Stowarzyszenia Sommelierów Europejskich w Polsce. Jest akademikiem w Instytucie Masters of Wine Stage 2. Karty win tworzone przez Monikę zdobyły prestiżowe nagrody magazynu Wine Spectator

Prowadzi: Monika Bielka – Vescovi, Katarzyna Solańska
Organizator: Szkoła Sommelierów

 

Wstęp bezpłatny. Zapisy na: monika@szkolasommelierow.com

11:00 – 12:00

Scena główna HORECA Talks

ENOKSIĄŻKA: Bartek Kieżun “Portugalia do zjedzenia”- spotkanie autorskie

Spotkanie, którego tematem będą przenikające się wątki kuchni i kultury Portugali. Bartek Kieżun to dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Jego bestsellerowa książka “Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku oraz była nominowana do Gourmand World Cookbook Awards.

 

Prowadzi: Justyna Korn-Suchocka
Organizator: ENOEXPO, Czas Wina

Wstęp wolny

12:15 – 13:15

Sala Praga A

In  vino isotopes  veritas – Prawda drzemie w izotopach

Managerka Laboratorium Autentykacji Produktów w Bionanopark Kamila Klajman, zaprezentuje korzyści jakie daje pomiar naturalnego składu izotopowego win. To doskonałe narzędzie, oprócz informacji o zafałszowaniach wodą i cukrem, dostarczy także wiedzy o pochodzeniu geograficznym wina. Wykład kierowany do konsumentów producentów, importerów, specjalistów zakupowych i eksporterów – nie dajmy się zafałszować!

Prowadzi: Kamila Klajman
Organizator: Bionanopark

Wstęp wolny

12:15 – 13:15

Sala Praga B

Degustuj jak PRO, czyli nauka degustacji wina wg londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust – szczepy endemiczne

Chcesz poszerzyć swój słownik winiarski i zacząć mówić międzynarodowym językiem wina? Odkryj endemiczne szczepy i naucz się degustować tak by później móc przekazywać swoją wiedzę współpracownikom.

Prowadzi: Monika Bielka-Vescovi
Organizator: Szkoła Sommelierów

Wstęp bezpłatny. Zapisy pod: monika@szkolasommelierow.com

12:15 – 13:15

Stoisko E34

Wina z Południa Włoch

Prowadzi: Mariusz Kapczyński
Organizator: Italian Trade Agancy

Wstęp wolny

13:15 – 14:45

Budapeszt C

Polskie Wino Młodej Fali – degustacja komentowana.

Specjalna degustacja  pod patronatem Targów ENOEXPO. Master Sommelier Piotr Pietras zaprezentuje grupę młodych, zdolnych, polskich winiarzy oraz ich wina. Celem prezentacji jest pokazanie rosnącego potencjału polskich winnic oraz zaprezentowanie młodego pokolenia winiarzy, którzy swoją karierę poświęcili produkcji wina odnosząc kolejne sukcesy na rynku winiarskim.

Partnerem wydarzenia jest firma Bionanopark.

Prowadzi: Piotr Pietras, MS
Organizator:
ENOEXPO, Bionanopark

Udział tylko dla gości z zaproszeniami.
Brak miejsc.

14:15 – 15:15

Budapeszt C

Oltrepo Pavese – nic nie dzieje się bez ziemi i tradycji

Piękny region południowej Lombardii w dolinie Padu, u podnóża Apeninów. Winiarskie tradycje sięgające czasów prehistorycznych, niezwykle skomplikowane, pełne różnorodności, pasji i ogromu małych winnic. Dzisiaj, prawdziwe winiarskie perły, obszar niezwykle cenny dla koneserów, poszukujących nowych doznań, jak i każdego sympatyka win niebanalnych. Przedstawicielem regionu jest winnica Fiamberti z Canneto Pavese, której ponad 200-letnia tradycji czyni ją jedną z najstarszych w Oltrepò Pavese, jak i całej Lombardii. Wina wspaniale oddają terroir, a takie etykiety jak Bonarda, Buttafuoco oraz Sangue di Giuda, po spróbowaniu na pewno nie dadzą o sobie zapomnieć.

Prowadzi: Karolina Kokoszka
Organizator:
Premium Wines / Tagus Group
Wstęp bezpłatny. Zapisy na: mkloczowska@premiumwines.eu

15:00 – 16:00

Stoisko E34

Wina z Południa Włoch  

Prowadzi: Maciej Nowicki
Organizator:
Italian Trade Agency
Wstęp wolny

15:00 – 16:00

Sala Praga B

Degustacje piwa rzemieślniczego 

Profesjonalna degustacja piw rzemieślniczych organizowana przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych podczas Enoexpo w Krakowie. Do degustacji będzie 6 próbek polskich piw rzemieślniczych, a spotkanie poprowadzą doświadczeni sędziowie certyfikowani przez PSPD.

W trakcie degustacji prowadzący opowiedzą o historii piwa, czym jest kraft i piwna rewolucja, jak degustować i profesjonalnie oceniać piwo.
Kontakt: mateusz.puslecki@pspd.org.pl

Organizator: Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Bilety w cenie: 40zł
Bilety na: https://panel.pspd.org.pl/civicrm/event/info?reset=1&id=2 lub na stoisku P1, Hala Dunaj

15:00 – 15:30

Scena Główna HORECA Talks

Kobiety i Wino 2019 – Ceremonia wręczenia nagrody

Stowarzyszenie Kobiety i Wino zaprasza do wzięcia udziału w dorocznej ceremonii przyznania tytułu Kobiety Roku.

 

Wstęp wolny

15:30 – 16:00

Scena Główna HORECA Talks

Wręczenie medali laureatom 11. edycji Międzynarodowego konkursu winiarskiego o Medal ENOEXPO oraz konkursu Polskich Win o Medal ENOEXPO 2019.


Dzień II, 21 listopada 2019 (czwartek)

10:30 – 12:00

Sala Praga A

Romana-Echensperger-Masterclass The Cool Climate Wine Awards

Magazyn “Czas Wina” zaprasza na masterclass poświęcony winom z zimnego klimatu, który wygłosi gość specjalny Romana Echensperger Master of Wine (tłumaczenie Michał Bardel). Wykład połączony będzie z degustacją wyróżnionych win tegorocznej edycji The Cool Climate Wine Awards.

Prowadzi: Romana Echensperger Master of Wina
Organizator: magazyn “Czas Wina”

Bilety w cenie 30zł.

10:30 – 12:00

Sala Budapeszt C

Lokalne szczepy i tradycyjne technologie win gruzińskich– wykład i degustacja.

Czym dawne wina różniły się od współczesnych? Zapraszamy na degustację archaicznych win gruzińskich z regionu Kachetii, która dostarczy nam pretekstu do rozważań, czym właściwie jest tradycja w winiarstwie oraz co to jest tradycyjne wino.

Prowadzi: Wojciech Bosak
Organizator: winologia.pl, GMT – Georgian Wine & Art Gallery

Wstęp wolny. Zapisy na: bosak@winologia.pl  

11:30 – 13:00

Praga B

Szkolenie miksologiczne Wódka Dwór Sieraków oraz Whisky Jura

Warsztaty dla profesjonalnych barmanów. Uczestnicy warsztatów będą mieli okazje wykonać samodzielnie koktajle klasyczne oraz nowatorskie, bazujące na dwóch wódkach z kolekcji Dwór Sieraków oraz dwóch koktajli na whisky Jura Single Malt  z linii Signature.

Organizator: Dom Wina
Prowadzi: Kamil Iwaniec, Ambasador Wódki Dwór Sieraków, Dom Wina

Wstęp bezpłatny. Wcześniejsza rejesracja.

12:00 – 13:00

Budapeszt AB

Fernão Pires – biała gwiazda z portugalskiego regionu Tejo  

Fernão Pires to endemiczny szczep białych winogron w portugalskim regionie Tejo. Niemal każdy producent wina w tej części Portugalii uprawia tę odmianę winorośli. Smak jej owoców stał się też inspiracją dla lokalnych deserów. Owoce szczepu mogą być zbierane w różnych okresach dojrzewania w zależności od tego, jaki smak chce się uzyskać – od jasnego cytrusowego przez soczysty brozskwniowy, aż do tropikalnych owoców. Ta odmiana bardzo dobrze pasuje do cieplejszego klimatu Tejo i ma umiarkowaną kwasowość. Podczas seminarium zostaną zaprezentowane wina monoszczepowe jak i blendy zawierające także inne endemiczne odmiany białych winogron.

Organizator: 4Public
Prowadzi: Andrzej Strzelczyk, Polish Wine Academy
Nuno Falcão Rodrigues, Casal da Coelheira

 

Wstęp bezpłatny. Zapisy na: tejo@4public.pl

12:30 – 13:30

Scena główna HORECA TALKS

ENOKSIĄŻKA: Michał Bardel “Korek czy zakrętka” – spotkanie autorskie

“Korek czy zakrętka” to lekki i dowcipny przewodnik pełen historii anegdot, podpowiadający m.in. jak wybierać wina, jak je degustować i jak je zrozumieć fenomen wina. Michał Bardel jest redaktorem naczelnym magazynu “Czas Wina”, wykładowcą akademickim, sędzią międzynarodowych konkursów winiarskich, autorem książki: “Zbrodnia i wina” oraz współautorem cyklu: “Wiedza o winie”.

Prowadzi: Wojciech Giebuta
Organizator: ENOEXPO, Czas Wina

Wstęp wolny

12:30 – 13:30

Stoisko E34

Wina z Południa Włoch

Prowadzi: Maciej Nowicki 
Organizator:
Italian Trade Agency

Wstęp wolny

12:30 – 13:30

Sala Praga A

Prezentacja przewodników “Zosimo Wine Selection” i “Rosa Rosati Rose guide”.

Organizator: Office Club Sommelier

Wstęp wolny

13:30 – 14:30

Sala Praga B

Historia szkła oraz do jakiego wina jaki kieliszek

Prowadzący:Tomasz Miszczak
Organizator: Tableart

Wstęp bezpłatny w ramach biletu na Targi ENOEXPO

13:30 – 14:30

Sala Budapeszt AB

Champagne J de Telmont – rodzinny Dom Szampana z ponad 100 letnią tradycją. Maison de Champagne od kilku lat restrykcyjnie przestrzega filozofii jakościowej zgodnej z zasadą “mniej znaczy więcej”, co pozwala na dbałość na każdym etapie tworzenia wina i poświęceniu się koncepcji produkcji organicznej i biodynamicznej zarazem.

 

Prowadzący: Philippe Manfredini, Dyrektor Eksportu 
Organizator: Premium WInes/ Tagus Group

Wstęp bezpłatny.  Zapisy na: mkloczowska@premiumwines.eu

14:00 – 15:00

Sala Praga A

Nowa twarz dolnośląskiego winiarstwa

Polskie winiarstwo rozwija się w niezwykłym tempie  – co roku przybywa kilkudziesięciu producentów. Jednym z tych regionów, w których tę dynamikę widać szczególnie jest Dolny Śląsk, a jego aktualny obraz, trendy i plany na przyszłość, a przede wszystkim najciekawsze wina z dolnośląskich winnic przedstawi Maciej Nowicki, dziennikarz pisma o winie “Ferment” i portalu Winicjatywa.

Wstęp bezpłatny. Zapisy na winnice.dolnoslaskie@gmail.com 
Prowadzi: Maciej Nowicki
Organizator: Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie

14:00 – 15:00

Scena główna HORECA TALKS

ENOKSIĄŻKA: Tomasz Prange – Barczyński “Europa na winnych szlakach. Od winnicy do winnicy.”

O ciągłej potrzebie odkrywania nowych winiarskich szlaków z Tomaszem Prange-Barczyński rozmawiać będzie Wojciech Giebuta, szef firmy Podróże z winem i redaktor magazynu „Czas Wina”

Tomasz Prange-Barczyński – znany dziennikarz i krytyk winiarski, zabiera czytelników w podróż po winnicach Europy. Pokazuje winiarzy i winnice w kontekście kultury i historii poszczególnych regionów. Szlak jego podróży wiedzie przez trzynaście europejskich krajów aż do… Polski.

Prowadzi: Wojciech Giebuta
Organizator: ENOEXPO, Czas Wina

Wstęp wolny

 

14:00 – 15:30

Sala Budapeszt C

Armenia – seminarium i degustacja 

Zapraszamy na degustację wyjątkowych win z Armenii. Jest to kraj o bardzo długich tradycjach winiarskich, jedno z kaukaskich miejsc, które uważa się za kolebkę wina. W ostatnich latach w Armenii dużo się dzieje i zmienia. Pojawiło się wiele nowych inwestycji, intrygujących butelek. Pokażemy tę różnorodność stylistyczną, zapoznamy uczestników z obecną sytuacją na rynku wina oraz z ormiańskimi odmianami winorośli. Nudy na pewno nie będzie.

Wstęp bezpłatny. Zapisy na: kapczynski@vinisfera.pl
Prowadzi: Mariusz Kapczyński
Organizator: Vinisfera.pl

15:00 – 16:00

Sala Budapeszt AB

Export czy warto? 

Omówione zostaną najważniejsze zagadnienia dotyczące exportu oraz sprzedaży win w Polsce. Korzyści z eksportu. Eksport a enoturystyka. Koszty i dokumenty.

Prowadzi: Radosław Froń
Organizator: Polish Wine
Wstęp wolny. Zapisy na: info@polishwine.uk

15:00 – 16:00

Sala Praga B

Degustacje piwa rzemieślniczego 

Profesjonalna degustacja piw rzemieślniczych organizowana przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych podczas Enoexpo w Krakowie. Do degustacji będzie 6 próbek polskich piw rzemieślniczych, a spotkanie poprowadzą doświadczeni sędziowie certyfikowani przez PSPD.

W trakcie degustacji prowadzący opowiedzą o historii piwa, czym jest kraft i piwna rewolucja, jak degustować i profesjonalnie oceniać piwo.
Kontakt: mateusz.puslecki@pspd.org.pl

Organizator: Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Bilety w cenie: 40zł
Bilety na: https://panel.pspd.org.pl/civicrm/event/info?reset=1&id=2 lub na stoisku P1, Hala Dunaj

15:00 – 16:00

Stoisko E34

Wina z Południa Włoch 


Prowadzi:
Maciej Nowicki
Organizator: Italian Trade Agency
Wstęp wolny

15:30 – 16:30

Praga A

Podstawy degustacji i łączenia wina i potraw

Warsztaty z ambasadorem marki Jacob’s Creek i Campo Viejo w Polsce. Związany z winem od ponad 10 lat, swoje winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Nowej Zelandii i Australii, Absolwent kursu WSET 4 Diploma.

Prowadzi: Wojciech Cyran
Organizator: Dobry Wybór
Wstęp wolny


Dzień III, 22 listopada 2019 (piątek)

10:30 – 11:30

Sala Praga A

Historia szkła oraz do jakiego wina jaki kieliszek

Prowadzi: Tomasz Miszczak
Organizator: Tableart

Wstęp wolny, w ramach wstępu na Targi ENOEXPO

10:30 – 12:00

Sala Praga B

Wino jeszcze nigdy nie było tak zdrowe

Degustacja komentowana, na której zostaną zaprezentowane wina z dodatkiem ziół. Wśród nich pierwsze na świecie wino z dodatkiem konopi.

 

Prowadzi: Bartłomiej Sarecki
Organizator: Rodzina Sareckich, AWE

Wstęp bezpłatny

10:30 – 12:00

Sala Budapeszt AB

Magazyn “Czas Wina” zaprasza do udziału w degustacji najlepszych win różowych międzynarodowego konkursu International Rose Championship 2019. 

Prowadzi: Michał Bardel
Organizator: magazyn „Czas Wina”

Udział bezpłatny. Rejestracja.

12:00 – 13:30

Sala Budapeszt C

Doskonała para Riesling & Spätburgunder

Degustacja przeglądowa win niemieckich. Zostaną zaprezentowane dwie czołowe i najbardziej cenione odmiany: riesling i spätburgunder

Prowadzi: Mariusz Kapczyński
Organizator: Niemiecki Instytut Wina

Udział bezpłatny. Zapisy na: info@winaniemieckie.pl (do 15.11.2019)
W zgłoszeniu nazwisko i nazwa firmy.

12:00 – 12:30

Scena główna HORECA talks

ENOKSIĄŻKA: Łukasz Modelski “Droga przez mąkę” – spotkanie autorskie

Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Te i inne pytania zada Karolina Rychter, dziennikarka współpracująca m.in. z magazynem „Czas Wina”. Łukasz Modelski to mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Pisuje felietony do “Czasu Wina”, prowadzi literacko-kulinarną “Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor dziewczyn wojennych, Fotobiografii PRL, Kuchni na plebanii i Piątego smaku. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej “Drogi przez mąkę”, wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzanych rozmów, nadając nowy sens pojęciu “literatura dla kucharek”. 

Prowadzi: Karolina Rychter
Organizator: ENOEXPO, Czas Wina

Wstęp wolny

12:00 – 12:30

Stoisko E34

Wina z Południa Włoch

 

Prowadzi: Maciej Nowicki
Organizator: Italian Trade Agency

Wstęp wolny

12:30 – 13:30

sala Praga A

Podstawy degustacji i łączenia wina i potraw

Warsztaty z ambasadorem marki Jacob’s Creek i Campo Viejo w Polsce. Związany z winem od ponad 10 lat, swoje winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Nowej Zelandii i Australii, Absolwent kursu WSET 4 Diploma.

Prowadzi: Wojciech Cyran
Organizator: Dobry Wybór
Wstęp wolny

13:30 – 14:00

Scena główna HORECA Talks

Ogłoszenie wyników i wręczenie nagrody „Blog Roku magazynu Czas Wina”

organizator: magazyn „Czas Wina”

14:00 – 14:30

Scena główna HORECA Talks

ENOKSIĄŻKA: Marek Bieńczyk “Wszystkie kroniki wina” – spotkanie autorskie

Wielowątkowy dialog z jednym z najlepszych twórców współczesnej polskiej prozy poprowadzi Michał Bardel, redaktor naczelny magazynu “Czas Wina”. Marek Bieńczyk to znany pisarz, laureat Literackiej Nagrody Nike 2012, znawca win burgundzkich z pasją, humorem i dystansem opowiada o winie. Przyjemność z wina polega nie tylko na degustowaniu liczy się też gawęda, opowieść, dla której wino jest głównym tematem to pretekstem.

 

Prowadzi: Michał Bardel
Organizator: ENOEXPO, Czas Wina

 

Wstęp wolny

14:30– 15:30

Budapeszt C

Polska winem płynąca – degustacja przeglądowa

Hybryda czy vitis vinifera? Polskie wina spokojne czy musujące? Kupaż czy monoszczep? W trakcie degustacji odpowiemy na te i wiele innych pytań oraz zaprezentujemy dziesięć etykiet polskich win z różnych regionów kraju.

Zapisy na: kontakt@kateskitchen.pl

Prowadzi: Katarzyna Solańska, sommelier
Organizator: Stowarzyszenie Kobiety i Wino, Kate’s Wine & Cusine

15:00 – 16:00

Sala Praga B

Degustacje piwa rzemieślniczego 

Profesjonalna degustacja piw rzemieślniczych organizowana przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych podczas Enoexpo w Krakowie. Do degustacji będzie 6 próbek polskich piw rzemieślniczych, a spotkanie poprowadzą doświadczeni sędziowie certyfikowani przez PSPD.

W trakcie degustacji prowadzący opowiedzą o historii piwa, czym jest kraft i piwna rewolucja, jak degustować i profesjonalnie oceniać piwo.
Kontakt: mateusz.puslecki@pspd.org.pl

Organizator: Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Bilety w cenie: 40zł
Bilety na: https://panel.pspd.org.pl/civicrm/event/info?reset=1&id=2 lub na stoisku P1, Hala Dunaj

Dołącz już teraz do Akademii ENOEXPO

Nie zwlekaj i kup bilet już dziś!